Știri

Secetă, buruieni sau melci? Aflăm ce îi ține pe grădinari cu sufletul la gură în acest an

Secetă, buruieni sau melci? Aflăm ce îi ține pe grădinari cu sufletul la gură în acest an

Toamna este, de asemenea, sfârșitul sezonului de grădinărit, iar în sondajul nostru din iulie, realizat în rândul respondenților din toate țările ENP, am întrebat ce v-a îngrijorat cel mai mult în acest an și cum ați făcut față acestei situații.

70% dintre respondenții la sondajul nostru grădinăresc cel puțin ocazional. Aceasta este cea mai populară activitate în Slovacia, unde ¾ dintre participanții la sondajul nostru își îngrijesc grădina cel puțin ocazional. Grădinăritul este, de asemenea, foarte popular în România (74%), Bulgaria (71%) și Republica Cehă (70%), și puțin mai puțin popular în Polonia (65%) și Ungaria (60%).

72% dintre respondenții noștri de sex feminin își fac grădinăritul, față de 62% dintre respondenții de sex masculin. Cei mai mulți respondenți au vârste cuprinse între 30 și 50 de ani (73%) și sunt absolvenți de universitate (72%).

Ca în fiecare an, grădinarii s-au confruntat cu o secetă severă și lipsa de precipitații, resimțită de 44% dintre respondenți, mai ales în Republica Cehă (53%) și Polonia (54%). În acest an, plivitul excesiv a afectat 45% dintre respondenți, în special în România (59%), Slovacia (53%) și Bulgaria (52%).
În timp ce afidele au provocat cele mai multe pagube grădinarilor în acest an în Polonia (52%), Bulgaria (47%) și Ungaria (46%), melcii au fost cea mai mare problemă pentru grădinarii din alte țări. Respondenții din Polonia (49%), Slovacia (42%) și Republica Cehă (42%) au fost nevoiți să se lupte cel mai mult cu ei. Așa că am analizat mai îndeaproape diferitele metode pe care le-au folosit pentru a controla melcii în acest an și care sunt cele pe care le consideră cele mai eficiente din propria experiență.
Cei mai mulți oameni au încercat să scape de melci prin cules manual (47%), majoritatea fiind cehi (50%). 39% au ales să folosească produse chimice, chiar și jumătate dintre cei din Republica Cehă. Împrăștierea zațului de cafea pe sol? Pare destul de neobișnuit, dar această "armă" a fost folosită și de aproape ¼ dintre grădinari, cel mai des în România (36%) și Ungaria (33%). Aproximativ 1 din 5 a ales să își protejeze plantele prin plantarea de plante aromatice (lavandă, salvie, rozmarin), care nu sunt favorabile melcilor, dar nici coaja de ou zdrobită nu este plăcută pentru melci. Aproape unul din zece dintre grădinarii din panel a împrăștiat rumeguș sau scoarță pe sol, sau chiar a udat grădina dis-de-dimineață, în speranța că acest lucru va descuraja melcii.

Și ce credeți că este cel mai eficient dintre toate? Cei mai mulți oameni au scăpat în mod sigur de melci datorită substanțelor chimice, peste 1/3 dintre participanții din domeniul grădinăritului (36%), cel mai adesea cehii (42%). Majoritatea grădinarilor maghiari probabil că nu ar fi de acord cu această abordare, deoarece este cel mai puțin răspândit mod de a scăpa de melci în grădină (16%). 6% spun că plantarea de cafea sau de ierburi aromatice a funcționat. 5% dintre grădinari lasă găini sau alte păsări de curte pe câmp, iar 4% spun că cojile de ouă sparte alungă melcii din grădină.

Sondajul a fost realizat în rândul respondenților PEV, Total=N11156, CZ=N4453, SK=N1388, PL=N1719, HU=1064, BG=N2012, RO=N519, respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, în iulie 2023.
‹ Înapoi

Publicat pe 25 sept. 2023, 17:44:58