Știri

Septembrie este luna pentru culegătorii de ciuperci

Septembrie este luna pentru culegătorii de ciuperci

Aceste informații se bazează pe răspunsurile primite la sondajul nostru din iulie, care a fost realizat în toate țările ENP. Pentru a afla care sunt cele mai populare țări ENP pentru culesul ciupercilor și ce nu trebuie să rateze un bun culegător de ciuperci, puteți consulta rezultatele sondajului nostru.

Culegerea ciupercilor este foarte populară în toate țările ENP (Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Ungaria, Bulgaria și România), 63% dintre respondenți mergând la cules de ciuperci cel puțin ocazional. Cei mai entuziaști culegători de ciuperci se găsesc în Republica Cehă, unde aproximativ 80% dintre respondenții noștri sunt entuziasmați de această activitate, și în Polonia (67%). Cele mai puține ciuperci sunt probabil cultivate în Bulgaria, unde doar 36% dintre respondenți sunt culegători de ciuperci. Culegerea ciupercilor este preferată atât de bărbați (65%), cât și de femei (63%).

Cei mai mulți oameni merg la cules de ciuperci în septembrie, 70% dintre culegătorii de ciuperci declarând că fac acest lucru. 46% merg la cules de ciuperci în august și 41% în octombrie. Pentru culegătorii de ciuperci bulgari, luna aprilie este cea mai probabilă pentru culesul de ciuperci (19%).

Ce credeți că ar trebui să aibă un bun culegător de ciuperci? Cu siguranță un cuțit, menționat de 84% dintre culegătorii de ciuperci. 4/5 dintre ei iau cu ei un coș atunci când merg la cules de ciuperci. 21% culeg uneori ciupercile într-o pungă de pânză și 9% într-o pungă de plastic (RO 39%, BG 38%, HU 20%, PL 12%). Faptul că ciupercile nu au ce căuta într-o pungă de plastic este cunoscut cel mai bine de culegătorii de ciuperci experimentați din Republica Cehă și Slovacia, unde mai puțin de 2% dintre culegătorii de ciuperci folosesc pungi de plastic.
Mai mult de 2/3 dintre cei intervievați nu merg la cules de ciuperci singuri, ci cu familia sau cu prietenii (67%), iar cele mai mari grupuri sunt cele de români (74%), slovaci (70%) și cehi (70%).
79% dintre culegătorii de ciuperci nu merg la cules de ciuperci fără un telefon mobil, aproape 2/3 merg fără apă și mai mult de 1/3 nu merg nici măcar fără o gustare.Probabil că printre dumneavoastră sunt culegători de ciuperci cu adevărat experimentați. Doar 8% dintre respondenți iau cu ei în pădure atlasul de ciuperci, în timp ce mai mult de 1/5 dintre aceștia folosesc o aplicație mobilă pentru a identifica speciile de ciuperci. Această aplicație este cea mai populară în Ungaria (29%), România (28%) și Bulgaria (27%), în timp ce cei mai puțin populari sunt slovacii (17%), care, în mod paradoxal, sunt naționalitatea care își scoate cel mai des telefonul mobil atunci când merge la cules de ciuperci (84%).
În ceea ce privește prelucrarea, majoritatea oamenilor fie usucă ciupercile (69%), fie le consumă proaspete imediat după recoltare (67%). 46% dintre membrii panelului le congelează.

Unul din zece slovaci macină ciupercile și le folosește ca și condiment/afumurare pentru alte mâncăruri. În Polonia, marinarea ciupercilor în ulei sau grăsime este, de asemenea, populară, 12% dintre culegătorii polonezi de ciuperci făcând acest lucru. În Polonia, marinarea ciupercilor în oțet este, de asemenea, populară (50%). Fierberea sau sterilizarea ciupercilor este, din nou, cea mai populară metodă în rândul culegătorilor de ciuperci din România (53%), Polonia (51%) și Ungaria (40%).

Sondajul a fost realizat în rândul respondenților PEV, Total=N11156, CZ=N4453, SK=N1388, PL=N1719, HU=1064, BG=N2012, RO=N519, respondenți cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, în iulie 2023.
‹ Înapoi

Publicat pe 25 sept. 2023, 13:29:45